Quantcast
Channel: Israel Defense - אוויר וחלל
Viewing all 439 articles
Browse latest View live

בארה"ב מתכננים: שדרוג של מטוסי החמקן F-35

$
0
0

בתכנית: פרויקט שדרוגים ועדכונים של מטוסי חמקן F-35  בלוק 4 - תוכנות, חימושים וחיישנים חדשים 

צילום: AP

משרד ההגנה האמריקני ומנהלת תכנית מטוסי החמקן F-35מתכננים פרויקט שדרוג ומודרניזציה של מטוסי F-35בעלות כוללת של 16 מיליארד דולר. תת אדמירל מט וינטר, מנהל התכנית בפנטגון, מסר בעדות בקונגרס כי התכנית קרויה "פיתוח יכולות ואסטרטגיית  מכירות" (C2D2), וכי התכנון  הוא שלקוחות המטוס ברחבי העולם ישתתפו בתכנית בעלות של 10.8 מיליארד דולר, וביתר הסכום יישא הממשל האמריקני.  

התכנית היא לבצע את שדרוגי החמקן בין השנים 2018 ו-2024, והמטוסים המשודרגים יהיו בני בלוק 4. פרטי התכנית נשמרים בסוד, אך כללית נאמר, מדווח DEFENSE NEWS, שמדובר בעיקר בעדכוני תוכנות למטוסים וכן התקנת  מערכות מחשוב חדשות, חימושים וחיישנים למטוסים המחודשים. במסגרת התכנית מתוכננות 53 יכולות חדשות או משודרגות למטוסים, מתוכן כ-80 אחוזים תוכנות.

גנרל מט וינטר אמר בעדות בפני חברי ועדת משנה של ועדת הכוחות המזויינים של הקונגרס, כי הפנטגון מעדיף שהקצאת התקציבים לתכנית תתקבל מוקדם ככל האפשר כדי שניתן יהיה להתקין את כל השדרוגים למטוסים בשלבים מוקדמים של הייצור. לדבריו, תנאי חשוב לביצוע התכנית כולה הוא התחייבות של כל זרועות צבא ארה"ב, המפעילים מטוסי F-35, שהם אמנם מעוניינים שכל מטוסיהן יהיו מבלוק 4, כלומר יכללו את תכנית העדכונים והשדרוגים.


ירדן וקטאר רוכשות פוד מוטס למטוסי קרב לאיסוף מודיעין, סיור ותצפית

$
0
0

הרכישות אושרו על ידי משרד ההגנה האמריקאי לאחר שנחתמו על ידי חיל האוויר של ארה"ב

צילום: AP

ירדן וקטאר רוכשות למטוסי הקרב שלהן פוד מודיעין טקטי חדש מתוצרת חברת UNITED TECHNOLOGIES AEROSPACE SYSTEMS - UTAS. שתי המדינות רוכשות את הפוד המוטס DB-110בעסקות ששוויין המשותף 51.2 מיליון דולר. הרכישות אושרו על ידי משרד ההגנה האמריקני בשבוע שעבר אחרי שנחתמו על ידי חיל האוויר של ארה"ב.

לא נמסר לאלו מטוסים מיועדים הפודים, אולם ידוע שחיל האוויר המלכותי הירדני מפעיל מטוסי F-16S, ואילו קטאר מפעילה מטוסי מיראז'-2000 צרפתיים, שיוחלפו בשנים הבאות במטוסי F-15QAשל בואינג, וכן יש לחיל האוויר הקטארי מטוסי 'רפאל'ו'יורופייטר טייפון'.

FLIGHT GLOBALמדווח כי הפוד המוטס DB-110מעניק  למטוס קרב יכולות של איסוף מודיעין, סיור ותצפית (ISR). טווח הפעולה שלו 80 מייל ימי והוא בעל יכולת של סריקת שטחים גדולים ומותאם למגוון מטוסי קרב.

בכפוף לאישור מוושינגטון

$
0
0

דרוש אישור אמריקני למכירה למצרים של טילי SCALP צרפתיים למטוסי RAFALE, כך אומר נשיא חברת דסאו תעופה (DASSAULT AVIATION), יצרני הטיל

מטוס מסוג מיראז' 2000 (צילום: AP)

"ממשלת צרפת חייבת לקבל אישור משלטונות ארה"ב לפני שתוכל למכור למצרים טילי SCALPשיש בהם רכיבים מתוצרת אמריקנית. רכיבים אלו חיוניים להפעלת הטיל", אומר אריק טרפייה, נשיא חברת DASSAULT AVIATION

מצרים מנהלת מו"מ עם צרפת לרכש מטוסי קרב 'רפאל', החמושים בטילי SCALP, שהם כמעט טילי שיוט. לדברי LA TRIBUNE, בכוונת מצרים לרכוש 24 מטוסי 'רפאל'עם חימושים מתוצרת SAFRANו-MBDA, יצרני הטיל 'סקאלפ', מפעלי דאסו כבר מסרו לחיל האוויר המצרי 14 מטוסי 'רפאל'.

SCALPמוגדר כטיל שיוט מוטס המשוגר ממטוסים, והוא מתוצרת משולבת בריטית-צרפתית-איטלקית במפעלי MBDA. זה טיל ארוך-טווח (כ-560 ק"מ), מהירות קרובה למהירות הקול (0.8 מאך). הטיל מופעל בשיטת 'שגר ושכח'כשהמטרה מתוכנתת לפני השיגור. כשהטיל מתקרב למטרה הוא נוסק לגובה רב וצולל במהירות עצומה על המטרה כדי להשמידה.

הטיל ניתן לשיגור מכל מטוסי הקרב האירופיים כמו מיראז' 2000, 'רפאל', 'טורנדו'ו'יורופייטר טייפון'. 

אזרבייז'ן משגרת לחלל לוויין תקשורת שני

$
0
0

באקו (צילום: AP)

לוויין התקשורת השני של אזרבייז'ן – AZERSPACE-2– ישוגר ב-30 באפריל ממרכז החלל בגואינה. מקור רשמי בבאקו מסר כי לוויין התקשורת ישוגר על טיל שיגור מדגם ARIAN-5של החברה הצרפתית ARIANESPACE, ששיגרה גם את לוויין התקשורת האזרי הראשון.

 TREND NEWS AGENCYמדווחת כי הלוויין החדש, בשמו המלא AZERSPACE-2/INTELSAT-38יתן שירותי תקשורת לארצות באירופה, במרכז אסיה ובדרומה, במזרח התיכון ובאפריקה.

יצרנית הלוויין האזרי היא חברת SPACE SYSTEM LORAL SSLהמייצרת גם את מערכות ההיגוי והשליטה של הלוויין. 

"ראשונים בארץ לא נודעת"

$
0
0

הם טסים במגוון של כלי טיס, בודקים כל תוכנה או סוג חימוש חדש, ומתנסים בשלל מצבי טיסה מסוכנים. אלה הם הטייסים של מרכז ניסויי הטיסה של חיל האוויר הישראלי. כתב ישראל דיפנס ביקר בטייסת המיוחדת

צילום: דו"צ

לקראת שנת 2020 יגיע לארץ מטוס חמקן F-35 'אדיר'מיוחד במינו, ויהיה היחיד מסוגו בישראל: מטוס F-35 לניסויי טיסה. חיצונית הוא לא ייראה שונה מ'אדירים'אחרים, שכבר נמצאים בטייסת 'נשר הזהב'בבסיס נבטים, אבל מטוס הניסוי יהיה ממוכשר בציוד מיוחד. הוא כבר עבר את שלב האיפיון, 'עובדים עליו'במפעלי לוקהיד מרטין בטקסס והוא אמור להגיע ארצה בעוד כשלוש שנים, אז יחלק את זמנו בין בסיס נבטים לבין מרכז ניסויי טיסה (מנ"ט) של חיל האוויר בתל נוף.

כשינחת מטוס הניסוי המתקדם ביותר בתל נוף יוכל לראות בכניסה לטייסת את אחיו הוותיק – מטוס הניסוי הראשון של החיל. מול הכניסה לטייסת ניצב  F-16 'נץ'חד-מושבי, ששירת במנ"ט בין השנים 1982 ו-2012 עד שפרש. המטוס הראשון שהוכשר וממוכשר לטיסות ניסוי.

בניין הטייסת מעיד על תוכנו: הגג עשוי ככנף מטוס ענקית, ובכניסה חקוקה אמרתו של צ'ק ייגר, מגדולי טייסי הניסוי, הטייס האמריקני האגדי, שאמר בלשון המעטה: FLIGHT TESTING IS POTENTIALLY DANGEROUS, "טיסות ניסוי הן די מסוכנות". במלים פשוטות: במקצוע הזה, טיסות ניסוי, טמונות סכנות. 

מפקד הטייסת ומפקד מרכז ניסויי הטיסה, סא"ל ש., מרגיע: "נכון, יש סכנות במקצוע שלנו. אבל אנו מצויים כל הזמן בתהליך של ניהול סיכונים, מקיימים אינסוף התייעצויות בטיחותיות. הסיכון לא יורד לאפס, אבל אנו ממזערים אותו ונשענים על צוותים ותיקים ומנוסים מאוד. זו הזהות של הטייסת, ולא בכדי סיסמתנו היא 'ראשונים בארץ לא נודעת'".  

סא"ל ש. אירח את ישראל דיפנס במנ"ט לסיור פרידה בטייסת, ימים לפני שהוא מסיים את תפקידו ועובר לתפקיד בכיר יותר במטה חיל האוויר. ממלא מקומו במנ"ט כבר צמוד אליו בטייסת. שיחה עם ש. אופיינית לשיח טייסי קרב – הדיבור הרהוט מלווה בתנועות ידיים מדגימות כשבידו דגם קטן של מטוס F-15 . סא"ל ש. היה מראשוני הטייסים והקולטים בחיל האוויר של מטוסי 'רעם'ו'סופה'. 

ש. מספר כי אחת המשימות הנוכחיות של המרכז היא השתתפות פעילה בתהליך הבדיקה של מטוסי 'אדיר' F-35 לקראת ההכרזה על תקינות מבצעית, הצפויה בסוף השנה. "אנו קרובים להשלמת תהליך הבדיקה. יש לנו נציגים, טייס ומהנדסי מנ"ט, בטייסת 'אדיר', טייסת 140, בנבטים, והנציגות שלנו שם תגדל ככל שיתוספו מטוסי F-35 נוספים לחיל האוויר. טייסי מנ"ט ליוו ומלווים את ה'אדירים'מראשיתם, משלבי הפיתוח והייצור בלוקהיד מרטין בארה"ב ועד הקליטה והטיסות בבסיס הטייסת". 

הכול תחת קורת גג אחת

חילות אוויר ותעשיות מטוסים ברחבי העולם מעסיקים טייסי ניסוי, אך מספרם מועט. זה מקצוע בהחלט אקסקלוסיבי. בישראל מכירים רבים את עלילותיו המדהימות של טייס הניסוי האגדי שלנו, דני שפירא. מנחם שמול היה הטייס הראשון שהמריא במטוס הקרב 'לביא'ז"ל. שניהם היו בכירי טייסי הניסוי בתעשייה האווירית. כותב שורות אלו נכח, וזוכר היטב, את טיסת הבכורה של אב טיפוס הראשון של מטוס ה'לביא'ב-31 בדצמבר 1986. מנחם שמול ישב בקוקפיט ה'לביא'בשעת בוקר מוקדמת  וביצע בהצלחה את הליבה של מקצוע טייסי הניסוי – התניע, שחרר בלמים והמריא אל על בכלי טיס שלא התרומם מעולם לפני כן. 

בחיל האוויר נערכו טיסות ניסוי מימי הקמת זרוע אוויר, אך לא היו מוסדרות, ופעמים בלתי יעילות. בשנת 1974, אחרי מלחמת יום הכיפורים, הוקם רשמית מרכז ניסויי טיסה, מבוסס על החלטת החיל לאחד בטייסת אחת את הכוחות המקצועיים – ציוותי אוויר ומהנדסים, ואת כל המקצועות – טיסה, הנדסה, מכשירים, חשמל, מכונות, חימוש, תקשורת – הכול תחת גג אחד, בטייסת אחת. כך בנויה הטייסת עד היום הזה על בסיס שיתוף בין מבצעי אוויר לבין הנדסה, בין טייסים למהנדסים. צוות מינימלי של ניסוי מורכב מטייס ומהנדס, שאף הוא טס במטוס, כאשר כוחות הנדסה נוספים עוקבים אחר הניסוי בחדר בקרה על הקרקע. יש לציין כי רוב הטייסים במנ"ט הם בעלי תואר בהנדסה.

מפקד מנ"ט סא"ל ש. מספר: "הייעוד שלנו הוא לבצע ניסויים על כל המערכות המוטסות וכלי הטיס בחיל. אין פלטפורמה שאנו לא טסים עליה ואין פלטפורמה שלא עוברת במנ"ט. המרכז מחויב לתת מענה לכל צורך מבצעי בכלי טיס מאויש או מאויש מרחוק, תוך התאמת הכלים והמערכות לסביבה המשתנה ולצרכים הצבאיים-מבצעיים המשתנים בזירה. תפקידנו לייעץ, לבחון ולבדוק ולתת תשובות ממוקדות לכל בעיה שמתעוררת בהפעלת כלי טייס. לא מדובר רק בניסויים הקשורים להטסה, אלא גם בבדיקות ובניסויים בתוכנות, במחשבי המטוס, במערכות האוויוניקה, התקשורת והחימוש. הכול נבדק אצלנו, ואנו גם מעין דרג מקצועי מקשר בין יצרן כלי הטיס, מקומי או מעבר לים, לבין המשתמש – חיל האוויר. מספר הניסויים הוא רב וחייבים לתעדף – מה דחוף יותר או פחות, מה אפשר לדחות ומה דחוף. הניסויים  ערכים בתיאום עם גופי המטה".

הטובים שבטובים

איך מתקבלים ליחידת העילית הזאת של חיל האוויר? עם פינצטה. 

קציני הטייסת עושים HEAD HUNTING, סורקים את טייסות הקרב, המסוקים והתובלה ומחפשים את הטובים ביותר. מחפשים טייסים שאוהבים לטוס, שעברו כמה פלטפורמות, ששירתו בטייסות F-15 ו-F-16, בטייסות מסע"רים ומסק"רים ומטוסי תובלה. כאלו שסומנו כמובילים בטייסות שלהם. במנ"ט מעדיפים קצינים מבוגרים יחסית, שגילם הממוצע 30, בעלי משפחות, ומעל לכל שיהיו בעלי התכונות הנדרשות מטייס ניסוי. "איננו רוצים סוסי פרא", אומר מפקד הטייסת. מעדיפים מיושבים בדעתם, עתירי ניסיון, מבוגרים יותר, פדנטיים וקפדניים, בעלי נכונות ורצון ללמוד, לחקור, לשאול שאלות ולהתחבט עם ספיקות, בעלי כושר פיקודי כי כל העבודה במנ"ט היא בצוותים. מחפשים אנשים בעלי גישה חקרנית, כאלו ששואלים שאלות ומחפשים תשובות. וכמובן בעלי אלפי שעות טיסה בלוג בוק שלהם. מועמדים כאלו אפשר ללקט רק עם פינצטה. שיטת העבודה בניסויי טיסה מבוססת עצל עבודה בצוותים. אין סוליסטים. ניסוי עשוי להימשך כמה שעות או אפילו חודשים ושנים. צריך הרבה סבלנות, שעות רבות של הכנות לפני ותחקירים אחרי, וטיסות ארוכות.  

השרות במנ"ט שונה מאשר בכל הטייסות והבסיסים האחרים בחיל: מדובר בשרות ארוך. אין רוטציה כל שנתיים-שלוש כמקובל, אלא שירות ממושך של שנים. התחלופה בטייסת מועטה. יש טכנאים ומהנסים שמגיעים למנ"ט בגיל צעיר, במסגרת עתודה אקדמית או בתום לימודים בבית ספר מקצועי והכשרה כטכנאי דרג א', ומשרתים בטייסת שנים רבות, ויש שמשרתים עד הפרישה בגיל 55. לדעת מפקד הטייסת, כך ניתן לייצר הון אנושי ייחודי בעל רמת מקצוענות גבוהה ביותר. 

עוד ייחוד: לטייסי מנ"ט יש 'אזרחות כפולה' - הם ממשיכים לטוס לפחות פעם בשבוע בטייסות האם שלהם, וכך שומרים על הכשירות והם אינם מנותקים מהנעשה בטייסות מבצעיות. בטייסת מציינים כי לטיסות בטייסת האם לשמירת כשירות יש חשיבות, כי זה חיבור בין צורך מבצעי לעולם הניסויים. גם הנשים מיוצגות היטב במנ"ט: יש סמ"טית שהיא נווטת קרב מצטיינת, יש מהנדסות, וכמובן נשים ובנות רבות בגף הטכני.

תהליך הקליטה, ההדרכה והאימונים לטייסים חדשים במנ"ט אינו קצר או פשוט. השלב הראשון הוא קורס בן שלושה שבועות שכולו תיאוריה בנושא דוקטרינות של עולם ניסויי הטיסה. השלב השני הוא בן חצי שנה ורובו באוויר – גיחות. לומדים איך מוציאים לפועל טיסת ניסוי. טסים הרבה ומתרגלים שת"פ הדוק עם המהנדס המוטס שלמד לטוס במטוסים קלים, במטוסי קרב ובמסוקים ויושב בקוקפיט במושב האחורי. לומדים להכיר ולהפעיל את המכשור המיוחד של מטוסי הניסוי של הטייסת ואת ערוצי התקשורת והטלמטריה בין מטוס הניסוי לבין המהנדסים העוקבים על הקרקע.

השלב הבא בהכשרה הוא קורס טייסי ניסוי בארה"ב. צ'ופר, אבל מפרך. שנה שלמה שוהה החניך באחד משלושה בתי הספר לטייסי ניסוי של חיל האוויר האמריקני, של הצי או בבית ספר אזרחי לטייסי ניסוי. מפקד מנ"ט סא"ל ש. עבר את הקורס בבסיס חיל האוויר אדווארדס בקליפורניה, ובשנת הקורס הטיס 32 כלי טיס, מדאון ועד מטוס ממלחמת העולם השנייה.

ברוב טיסות הניסוי אין דרמות מיוחדות והרבה שגרה: תוכנה חדשה לכלי טיס, סוג חימוש חדש, מטוס שעבר תאונה, מערכת קשר או אוויוניקה חדשות – צריך להטיס אותה ולבדוק באוויר לפני שמערכת מגיעה לטייסת המבצעית. יש ניסויים שמבצעים בבסיס הטייסת ויש שצוות של טייס ניסוי ומהנדס יורדים לטייסת ומבצעים שם את הניסוי. כך, למשל, ניסויים שונים במטוסי 'קרנף'ו'שמשון'בדרום או בטייסות קרב, מסוקים ותובלה אחרות ברחבי החיל. 

מתכוננים לכל תרחיש

בבסיס הטייסת בתל נוף ניצבים בדת"ק חמישה כלי טיס השייכים למרכז הניסוי, והם מטוסי 'רעם', 'בז', 'סופה', שני דגמי ברק'ומסוק אחד. מטוסים אלו ממוכשרים במיוחד, מגיעים מהיצרן כמטוסי ניסוי ובארץ מוסיפים להם מערכות מושתלות תוצרת התעשיות הישראליות, כחול-לבן, וזה כולל חיישנים, מצלמות, חציצים שונים וסוגי ציוד נוספים. מטוס ניסוי F-16, כדוגמה, מחירו כמעט כפול ממחירו של מטוס F-16  רגיל, בגלל ציוד הניסוי המיוחד.

חלק מניסויי הטיסה הן בהחלט דרמטיות, כמו, למשל, טיסות אובדני טיסה שנערכו במנ"ט החל מקיץ 2016 במטוסי F-16 בתום הכנות שנמשכו כשלוש שנים. מתרגלים השתלטות על המטוס וייצובו אחרי תופעת הזדקרות מתמשכת DEEP STALL ואובדן שליטה. הרקע לטיסות ניסוי מסוכנות אלו, שמעטות כמוהן מבוצעות בעולם התעופה הצבאית, הוא מבצעי: טייס ומטוסו עלולים לאבד שליטה בזמן קרב אוויר או בעת ביצוע תמרון חריף במיוחד. במנ"ט נותנים תשובה לשאלה כיצד לצאת ממצב כזה, כיצד לשוב וייצב את המטוס, להשתלט עליו ולהגיע לנחיתה בשלום. בלשכתו מקרין מפקד מנ"ט שני סרטונים לדוגמה, בהם נשמע קולו השקט והרגוע של טייס הניסוי אחרי שיזם אובדן שליטה במטוס 'ברק', שבו הותקן לקראת הניסוי מצנח סחרורים מיוחד. המטוס נע ימינה ושמאלה ולצדדים ומאבד גובה. מד הגובה על התצוגה העילית של הטייס מראה אובדן גובה מהיר, ובשיטות שפותחו במנ"ט משתלט הטייס על המטוס, מתיישר וממשיך בדרכו הביתה. סא"ל ש.: "זה לא ניסוי תיאורטי. בנינו כשירות להשתלטות על אובדן שליטה ויש לכך ערך מבצעי המתורגם ללחימה". 

במנ"ט מבצעים ניסויים לא רק במטוסי קרב אלא גם במסע"רים ים ומסק"רים, ב'יסעור', 'שרף', 'ינשוף'ו'פתן', במטוסי תובלה 'ראם', 'שמשון'וכן ב'צופית', וגם בכטמ"מים, שבהם אין טייס אבל ניסויי טיסה יש. הניסויים במנ"ט מיועדים בין היתר להשוות בין האמור בספרות  המטוס, שמגיעה מהיצרן, לבין המציאות. סומכים על היצרן, אבל חובה לבדוק את מה שהוא מייצר ולבדוק היטב אם הכול עומד בדרישות המבצעיות והתחזוקתיות של חיל האוויר. והיו מקרים שמהנדסי מנ"ט גילו שגיאות של היצרן, תיקנו ושיפרו. 

דרישות חיל האוויר לפעמים מחמירות יותר מהוראות היצרן. אין זה סוד שטייסי חיל האוויר לדורותיהם ידעו לבצע טיסות שהיה בהן משום התקרבות לקצה המעטפת המוכתבת על ידי היצרן, ולפעמים אפילו קצת יותר. עוד סיבה טובה לכך שלפני שהכלי או המערכת ינחתו בבסיס מבצעי, כדאי שמומחי מנ"ט, טייסים ומהנדסים, יבדקו שהכול כשורה.

בדת"ק של מנ"ט ניצבים כאמור חמישה מטוסי קרב ומסוק אחד. קצין האחזקה סגן שגיא אחראי לליין של 'סופה', 'רעם', בז', שני דגמי 'ברק'ו'סייפן'. "כל המטוסים הללו ממוכשרים במיוחד לניסויים. יש עליהם מצלמות, חיישנים, טילים שונים שעוברים ניסויים, ציוד הקלטה וטלמטריה. זו הטייסת היחידה בחיל האוויר שבה יש מגוון כה גדול של כלי טיס בדת"ק אחד. 

"הייחוד שלנו כמכונאים-טכנאים-הנדסאים הוא שכל חידוש בחיל, מגיע קודם כל אלינו. אנו אחראים להוצאת גיחות הניסוי, ואנו רואים כאן הרבה דברים לא סטנדרטיים. לפעמים יש ניסוי שתוצאתו שלילית ואנו מחזירים את המערכת או המכשיר ליצרן לשיפור ולהתאמה לדרישות החיל. לכן השירות כאן בגף הטכני של מנ"ט הוא מעניין ומרתק ואנשים משרתים כאן לפעמים שנים רבות. לעולם לא משעמם".

התע"א החלה לפתח מטוס בעל מערכת הנעה חשמלית

$
0
0

מדובר בפיתוח ישראלי ראשון מסוגו, המושתת על אנרגיה ירוקה, אשר יאפשר למטוסים טווח שהייה ארוך יותר באוויר וחיסכון משמעותי בהוצאות דלק

צילום אילוסטרציה: Bigstock

התעשייה האווירית החלה בפיתוח מערכת הנעה חשמלית למטוסים. מדובר בפיתוח ישראלי ראשון מסוגו, המושתת על אנרגיה ירוקה, אשר יאפשר למטוסים טווח שהייה ארוך יותר באוויר וחיסכון משמעותי בהוצאות דלק.

תחום ההנעה החשמלית למטוסים בעולם צפוי להגיע בתוך כעשור להיקף של מאות מטוסים בשנה, מדגמים שונים ולמשימות שונות. התעצמות השימוש בהנעה חשמלית עתידה לחסוך מאות מילוני דולרים בעלויות אנרגיה מבוססת דלק ובנזין ובעלויות  אחזקת המטוס וחלקי המנוע שלו. בכל הקשור לאיכות סביבה מדובר בהקטנה משמעותית של זיהום האוויר ושל היקף האוויר והרעש.

כיום ניתן למצוא הנעה חשמלית בעיקר במטוסים קלים, אולם בתעשייה האווירית מעריכים כי בשנים הקרובות, ככל שתבשיל הטכנולוגיה, יתרחב השוק גם למטוסים להובלת נוסעים לטווחים קצרים ולמטוסים נוספים.

לתעשייה האווירית ניסיון רב שנים בתחום ההנעה החשמלית עבור כלי טייס בלתי מאוישים חשמליים. בין המוצרים ניתן למצוא את מלטי הפנתר והמיני פנתר, כלי טייס בלתי מאוישים בעלי יכולת המראה ונחיתה אנכית,
ואת ה-650Bird Eye , המשמש למגוון משימות כולל איסוף מודיעין, סיור ותצפית.

בשנים האחרונות משקיעה התעשייה האווירית רבות בפעילות מו"פ עבור מערכות הנעה חשמליות לרבות מנועים, סוללות ומקורות אנרגיה, ועוקבת בקפידה אחר פיתוח, שילוב והדגמה של טכנולוגיות מתקדמות בתחום.  כעת בוחנת החברה בין היתר אפשרויות חבירה לסטארט אפים בתחום, לצד פיתוח המערכת באופן עצמאי, תוך שהיא מתבססת על עשרות שנות הניסיון שלה בפיתוח ורישוי מטוסים בהתאם לתקנים המחמירים של רשויות התעופה בארץ ובעולם.

משה מדינה, סמנכ"ל ומנהל חטיבת הנדסה ופיתוח בתעשייה האווירית: "עולם התעופה ניצב בפתחו של עידן חדש, עדן ההנעה החשמלית. הפיתוח המהיר של מקורות הספק חשמלי מתקדים בעולמות הסלולר והרכבים החשמליים יחד עם שיפור משמעותי באמינותם ויעילותם של המנועים החשמליים, הופכים את המטוס החשמלי ל"דבר הבא"בעולם התעופה. אלו יהיו מטוסים ירוקים יותר, שקטים יותר, אמינים וחסכוניים. יש לא מעט אתגרים טכנולוגיים איתם צריך להתמודד במהלך הפיתוח והרישוי, אולם ניסיונה רב השנים של התעשייה האווירית בתחומים הללו מאפשר לנו לפתח ערכה שתתמודד בהצלחה עם האתגרים ותאפשר בניית מטוס שיהיה היעיל מסוגו בעולם. אנו מצויים בסיום שלב ההגדרה של המטוס, ונמקד את מאמצי הפיתוח במקומות בהם אנו מזהים את הפוטנציאל העסקי הרחב ביותר".

דיווח: "הרוסים הציבו בסוריה מסוק מצוייד במערכות לחסימה ושיבוש שידורים של מטוסים וטילים"

$
0
0

כוחות רוסיים בבסיס חיל האוויר הרוסי בהמיימים שבסוריה (צילום: AP)

הרוסים הציבו בסוריה מסוק צבאי נושא ציוד לחימה אלקטרונית (ל"א) המיועד לחסום ו'לעוור'שידורים של מטוסי אויב וטילים בטווח של מאות קילומטרים מהמסוק.

'ספוטניק ניוז'מדווח כי בטוויטר פורסם צילום של המסוק הרוסי MI-8 MTPR-1הנושא פוד מסוג RYCHAG-AVהנחשב לאחד מחוסמי השידורים החזקים בעולם, המסוגל לשבש ולפגוע באלקטרוניקה של מטוסים ושל טילי שיוט. טווח הפעולה של המערכת 400 ק"מ.

העיתון  "רוסיסקייה גזטה דיילי"מצטט מומחי צבא הטוענים כי נוכחותם של מסוקים כאלו בסוריה הפחיתה את יעילותם של מטוסי קרב אמריקניים הפועלים בסוריה. הדבר בלט לדבריהם כאשר האמריקנים תקפו בסיס אוויר בטילי טומהוק. רק 23 טילים פגעו במטרות, ואילו 36 טילים איבדו את מסלוליהם בגלל פגיעה אלקטרונית ושיבוש שידורים. 

ככה זה בשווייץ: ההחלטה על מטוס הקרב העתידי תתקבל במשאל עם

$
0
0

קבע כי הדיונים בפרלמנט על הרכש העתידי יתקיימו ב-2019 ומשאל העם יתקיים כשנה אחרי כן

חיל האוויר השוויצרי (צילום: AP)

ההחלטה על מטוס הקרב העתידי החדש של חיל האוויר של שווייץ תתקבל במשאל עם שיתקיים בעוד כשלוש שנים. טובי היצרנים של מטוסי קרב בעולם לוטשים עיניים אל שווייץ, שקיבלה החלטה לרכוש מטוסי קרב חדשים, לרכוש מערכת הגנ"א חדישה ולהגדיל את תקציב הביטחון. לפני ארבע שנים, מדווח FLIGHT GLOBAL, תכננה שווייץ לרכוש מטוסי GRIPENשוודיים (SAAB), אך ההחלטה בוטלה, גם היא, במשאל עם.

כיום מפעיל חיל האוויר השווייצי מטוסי F-5ו-F-18. בנובמבר אשתקד החליטה הממשלה בברן על תכנית AIR 2030  להחלפת מטוסי קרב והגנ"א בעשור הקרוב, בהקצאת תקציב של יותר משמונה מיליארד דולר. נקבע כי הדיונים בפרלמנט על הרכש העתידי יתקיימו ב-2019 ומשאל העם יתקיים כשנה אחרי כן.

המועמדות לספק לשווייץ מטוסי קרב חדשים הן: סאאב עם GRIPEN-E, דאסו (RAFALE), מטוסי 'יורופייטר טייפון'אירופיים. בואינג עשויה להמליץ על מטוסי F-18 SUPER  HORNET  , ואין מוציאים מכלל אפשרות שוושינגטון תציע מטוסי חמקן מדגם F-35. ידוע שממשלת שווייץ תתנה כל עסקת רכש מטוסים ב-OFFSETבשווי של לא פחות מ-100 אחוזים. 


"ארה"ב תספק מל"טים חמושים בינוניים לסעודיה, קוריאה הדרומית ויפן"

$
0
0

נשיא ארה"ב מתכוון להתיר מכירת מל"טים חמושים לטווח בינוני לסעודיה, קוריאה הדרומית ויפן כדי להתמודד עם התחרות בתחום 

צילום: AP

הנשיא טראמפ יתיר מכירת מל"טים חמושים בינוניים, מבחינת החימוש והטווח, למדינות כמו סעודיה, קוריאה הדרומית ויפן. יצרני הכטמ"מים בארה"ב ניצבים בפני תחרות קשה עם סין ועם ישראל, ולכן התקיימו בחודשים האחרונים דיונים רמי-דרג בממשל ובמשרד ההגנה בדבר יצוא כטמ"מים, ונקבעה מדיניות חדשה.

WORLD DEFENSE NEWSמדווח כי המדיניות החדשה קובעת: לא עוד יצוא למדינות זרות של המל"טים הגדולים מדגמי REAPERו-PREDATOR, אלא יצוא מל"טים לטווחים קצרים הנושאים פחות טילים וחימוש מאשר הגדולים. שתי החברות המועמדות לייצר מל"טים מסוג זה הן TEXTRON  ו-KRATOS.

לדברי MAILONLINE, ארה"ב תציע מל"טים מסוג זה למדינות כמו סעודיה, קוריאה הדרומית ויפן, בנוסף לבעלות ברית כמו בריטניה ואיטליה. מועמדות נוספות לרכש עתידי של כלי טיס בלתי מאוישים חמושים מסוג זה הן הודו, סינגפור ואוסטרליה ועוד  מדינות מבין 35 החתומות על מסמך "משטר בקרה על טכנולוגיות טילים" (MTCR), שהוא הסכם בינלאומי הקובע כללים למכירת טילים וחימוש.הנשיא טראמפ יתיר מכירת מל"טים חמושים בינוניים, מבחינת החימוש והטווח, למדינות כמו סעודיה, קוריאה הדרומית ויפן. יצרני הכטמ"מים בארה"ב ניצבים בפני תחרות קשה עם סין ועם ישראל, ולכן התקיימו בחודשים האחרונים דיונים רמי-דרג בממשל ובמשרד ההגנה בדבר יצוא כטמ"מים, ונקבעה מדיניות חדשה.

WORLD DEFENSE NEWSמדווח כי המדיניות החדשה קובעת: לא עוד יצוא למדינות זרות של המל"טים הגדולים מדגמי REAPERו-PREDATOR, אלא יצוא מל"טים לטווחים קצרים הנושאים פחות טילים וחימוש מאשר הגדולים. שתי החברות המועמדות לייצר מל"טים מסוג זה הן  TEXTRON  ו-KRATOS.

לדברי MAILONLINE, ארה"ב תציע מל"טים מסוג זה למדינות כמו סעודיה, קוריאה הדרומית ויפן, בנוסף לבעלות ברית כמו בריטניה ואיטליה. מועמדות נוספות לרכש עתידי של כלי טיס בלתי מאוישים חמושים מסוג זה הן הודו, סינגפור ואוסטרליה ועוד  מדינות מבין 35 החתומות על מסמך "משטר בקרה על טכנולוגיות טילים" (MTCR), שהוא הסכם בינלאומי הקובע כללים למכירת טילים וחימוש.

"ישראל ואיחוד האמירויות השתתפו בתמרון אווירי-רב-לאומי המתקיים ביוון"

$
0
0

התמרון האווירי הבינלאומי הסתיים השבוע ביוון. בין היתר השתתפו בתרגיל גם חילות האוויר של ארה"ב, בריטניה, איטליה, יוון וקפריסין

צילום ארכיון: דו"צ

ישראל ואיחוד האמירויות (UAE) היו בין המשתתפות בתמרון אווירי רב-לאומי INIOHOS 18, שהסתיים בימים אלו ביוון. גם חילות האוויר של ארה"ב, בריטניה, יוון, איטליה וקפריסין לקחו חלק בתמרון.

מדובר בתמרון אווירי בניהול יווני של מדיניות חברות בנאט"ו ובעלות ברית, כשהמטרה, לדברי DEFENSE BLOG, היא להדק שיתופי פעולה, לתרגל כוננויות ומבצעים רב-לאומיים בתנאי מציאות המדמים סביבות איומים רבים וסבוכים, תוך בחינת רמות הכוננות של חילות האוויר.

בתמרון השתתפו כ-50 מטוסי קרב וכן כוחות של צבא יוון והצי היווני. 

מפקד הגנ"א: "במשוואה של הגנה מול כלכלה, ההגנה על אזרחי ישראל גוברת"

$
0
0

תא"ל צביקה חיימוביץ'התייחס לאירוע החריג בו כיפת ברזל שיגרה מיירטים רבים, מוקדם יותר השבוע, ואמר כי "נעשה הכל להקטין סיכונים גם בעלויות גבוהות

צילום: AP

תא"ל צביקה חיימוביץ', מפקד כוחות ההגנה האווירית בחיל האוויר התייחס בשיחה עם כתבים צבאיים לאירוע החריג, בו שיגרה מערכת כיפת ברזל מיירטים רבים, בעקבות ירי מקלעים מכיוון רצועת עזה. "מערכת כיפת ברזל זיהתה ירי תלול מסלול שיצא מעזה ואיים לפגוע בזיקים, בשיגרה לא נוטלים סיכונים", אמר חיימוביץ'.

באשר לטענות על עלות המיירטים שנורו אמר חיימוביץ'כי "במשוואה של הגנה מול כלכלה, ההגנה על אזרחי ישראל גוברת. נעשה הכל להקטין סיכונים גם בעלויות גבוהות". מםקד כוחות ההגנה האווירית אמר עוד כי "ישנה רגישות יתר בהתאם להערכת מצב שמותאמת לזירה איום ותרחיש".

תא"ל חיימוביץ'קבע עוד כי אנשיו התנהגו בשיקול דעת רב ובאחריות. "כשמשהו עף מהאוויר לקרקע מבחינתנו הוא איום. התגובה הנדרשת בירי שמבוצע לכיוון זיקים הוא 5 שניות. צריך לזה אומץ, מקצוענות וחדות", סיכם חיימוביץ'.

ארה"ב: "חיל האוויר הישראלי יבנה דת"קים מוקשחים עבור מטוסים בבסיס"

$
0
0

באתר "ההזדמנויות העסקיות הפדרליות" (FEDERAL BUSINESS OPPORTUNITIES) של ממשלת ארה"ב נכתב כי חיל האוויר הישראלי מתכנן לבנות מחפורות מוקשחות למטוסים

צילום ארכיון: דו"צ

חיל האוויר הישראלי מתכנן לבנות מחפורות מוקשחות למטוסים (דת"קים, בלשון חיל האוויר) ולציוד התמיכה במטוסים, באחד מבסיסי החיל, כך נאמר באתר "ההזדמנויות העסקיות הפדרליות" (FEDERAL BUSINESS OPPORTUNITIES) של ממשלת ארה"ב בהודעה מ-20 במארס.

לא נאמר כמה מחפורות ייבנו ובאיזה בסיס, אך הבסיס מזוהה בשם הקוד "SITE 13852". עוד נאמר בהודעה שעלות הפרוייקט נאמדת בעשרה מיליון דולר. 

במחפורות המטוסים יותקנו מנופים ומבנים תת קרקעיים, מערכות מיזוג אוויר, מים ואוויר דחוס.

אתר ג'יינס מדווח כי מחיל האוויר הישראלי מעוניין בדת"קים מוקשחים מיוחדים עבור מטוסי F-35  'אדיר', כדי להעלות את רמת השרידות של המטוסים, נוכח האיום ההולך וגובר של מתקפות גדולות של רקטות וטילים בליסטיים טקטיים המצויים בידי ארגוני החמס וחיזבאללה. 

דיווח: "האם ישראל חידשה התעניינותה במטוס-מסוק V-22 OSPREY?"

$
0
0

כלי תקשורת זרים מדווחים כי ייתכן וישראל חידשה את ההתעניינות ברכישת המטוס-מסוק V-22 OSPREY  וזאת בעקבות התרגיל המשותף שהתקיים לאחרונה עם צבא ארה"ב

צילום ארכיון: AP

האם ישראל חידשה את התעניינותה ברכש המטוס-מסוק  V-22 OSPREY (תוצרת בואינג ו-BELL) בעקבות התרגיל המשותף שנערך באחרונה בישראל?

על פי דיווחים זרים, ייתכן וכן, זאת לאחר התרגיל, בו הפגין כלי הטיס את יכולותיו בעיקר לסיוע לכוחות מיוחדים במבצעים מיוחדים, בנחיתות והמראות על מסלולים קצרים במיוחד.

DEFENSE INDUISTRY DAILYמדווח כי בשנה שעברה השעתה ישראל את תכניתה לרכוש את ה-OSPREY, ואילו עתה, בעקבות תרגיל 'ג'ניפר קוברה'אמרו מקורות ישראליים כי יש אפשרות לחדש את ההזמנה "אפילו במספרים קטנים".

בתרגיל בישראל התרשמו הקצינים הישראליים מהיכולות והביצועים של המטוס-מסוק אחרי שהשתתפו בסימולציות במחשב וראו את הפעלת כלי הטיס בשדה.

ה-V-22  מופעל בארה"ב על ידי הנחתים וחיל האוויר האמריקני. 

המסוק CH-53K קיבל אישור תובלה מוטסת מטעם חה"א ארה"ב. יפגין ביצועים בתערוכה בברלין

$
0
0

מסוק מדגם CH-53K הגיע מפורק לתערוכה בגרמניה בתוך מטוס תובלה גדול C-17, הורכב והוכשר לטיסה בבסיס של חיל האוויר האמריקני בגרמניה

צילום: חברת סיקורסקי/לוקהיד מרטין

איך מסוק יוצא ממטוס? – מסוק מדגם CH-53Kהגיע מפורק לתערוכה בגרמניה בתוך מטוס תובלה גדול C-17, הורכב והוכשר לטיסה בבסיס של חיל האוויר האמריקני בגרמניה. באחרונה הושלם תהליך אישור תובלה מוטסת מטעם חיל האוויר האמריקני למסוק K , שהוא אחד משני המועמדים האפשריים להחליף בעתיד את מסוקי יסעור של חיל האוויר הישראלי.

המסוק Kיופיע בתערוכת ILAבברלין ויפגין את ביצועיו. סגן נשיא חברת סיקורסקי/לוקהיד מרטין דן שולץ מסר כי בתחילת החודש השלים המסוק ניסויים של הרמת מטען חיצוני במשקל של 36,000 ליברות על וו הרמה יחיד, ובכך הגיע למשקל המרבי של נשיאת מטען חיצוני על וו הרמה אחד.

חברת סיקורסקי/לוקהיד מרטין מתכננת לספק את מסוקי KING STALLIONלחיל הנחתים האמריקני. עד כה ביצעו המסוקים ניסויים במעטפות טיסה שונות ומגוונות, כמו טיסה במהירות של 200 קשר, פניות של 60 מעלות, המראות ונחיתות ממשטחים בעלי זוויות של 12 מעלות, הטלת מטען חיצוני וגם ירי תותחים.

הרוסים פיתחו טיל מונחה קרקע-אוויר חדיש המיועד למערכות הגנ"א S-400

$
0
0

צילום: AP

ברוסיה הגיעו לשלב סיום ניסויים של טיל קרקע-אוויר מונחה מתקדם עבור מערכת ההגנ"א הרוסית S-400, שמדינות במזרח התיכון מצטיידות בו. בקיץ יסופקו הדגמים החדשים של טילי מערכת S-400לצבא הרוסי. הדגם החדש, 49N6, מסוגל להשמיד טילי שיוט, מטוסים וגם לוויינים המצויים בשלב כניסה לאטמוספרה של כדור הארץ.

טווח הטיל כ-400 ק"מ, ובעתיד יהיו טילים אלו המרכיבים המרכזיים של מערכת ההגנה S-500.

מפקדת כוחות החלל של רוסיה מסרה ל-WORLD DEFENSE NEWSכי מערכת ההגנה S-400עם הטילים החדשים תפחית את הסכנה של פעילת תגמול של אויב נגד רוסיה במקרה של מלחמה. הטווח של מכ"ם הטיל גדול מהטווח של כל מכ"ם קרקעי. בנוסף פותח עבור הטיל החדש רש"ק חדיש שבו מכ"ם שיכוון את  הטיל למטרתו ברמת דיוק גבוהה ובמהירות רבה.

גנרל אלכסנדר גורקוב, לשעבר מפקד כוחות הנ"מ של צבא רוסיה, הסביר כי הטיל מונחה באמצעות מערכת אינרציאלית, הוא מסוגל לפגוע במטרות שמעבר לאופק וביצועי הטיל יאלצו את יחידות ל"א של האויב לסגת אחורנית כדי לא להיפגע, וכך למנוע מהם אפשרות להפעיל ביעילות ציוד לחסימת שידורי האויב.

הגנרל הוסיף כי ניתן לשדרג את הטיל כך שיוכל להשמיד כלי טיס חלליים ולוויינים. 


גיחות המודיעין של המל"טים האמריקניים מעל הים השחור, חצי האי קרים והמדינות הבלטיות

$
0
0

מל"ט מדגם GLOBAL HAWK (צילום: AP)

הולך וגדל באופן משמעותי מספר הגיחות שמבצעים מל"טים אמריקניים ענקיים מדגם GLOBAL HAWKמעל הים השחור, חצי האי קרים והמדינות הבלטיות במשימות של איסוף מודיעין.

תופעה נוספת שהיא חידוש באחרונה: במקביל לטיסות הכטמ"מים הענקיים, פועלים מעל למטרות הרוסיות דרך קבע גם כלי טיס אמריקניים מאוישים, כמו מטוסי P-8A POSEIDON  של הצי ומטוסי ביון EP-3E, שנראו פעמים רבות בעת טיסות מעל חצי האי קרים.

THE AVIATIONISTמגלה כי המל"טים הגדולים RQ-4 GLOBAL HAWKשטסים מעל למטרות הרוסיות, שייכים לקבוצת המבצעים 9 של חיל האוויר, המוצבת באיטליה. כבר לפני שנתיים הודיע הגנרל הרוסי אנדריי קרטפולוב, ראש מטה המבצעים של המטכ"ל הרוסי, כי כטמ"מים אמריקניים מגביהי-טוס מבצעים דרך קבע גיחות מעל קרים והים השחור ואותרו על ידי הרוסים.

באחרונה, כותב THE AVIATIONIST, נהפכו הטיסות הללו לקבועות ותכופות יותר, וכמה פעמים אותרו טיסות אמריקניות  מעל הערים סבסטופול ואודסה.

המל"טים טסים במשימות של איסוף מודיעין בגובה רב של יותר מ-50 אלף רגל.

ניתן לעקוב אחר הטיסות באתר FLIGHT RADAR 24, העוקב אחר כל הטיסות בעולם. 

מי ומי בתוקפים בסוריה?

$
0
0

סקירה קצרה של סוגי המטוסים שלקחו חלק בתקיפה בסוריה בסוף השבוע, סוג האמל"ח ומה היו המטרות של ארה"ב, בריטניה וצרפת  במבצע

מפציץ אמריקאי מדגם B-1B ברגעי ההמראה לקראת התקיפה בסוריה (צילום: AP)

אז באילו כלי טיס ובאיזה חימוש השתמשו בעלות הברית כאשר תקפו מטרות בסוריה?

מפציצים אמריקניים, מטוסי 'טורנדו'בריטיים ו'רפאל'צרפתיים השתתפו בתקיפת מטרות בסוריה בסוף השבוע, כאשר חלק מהטילים שוגרו מספינות בים התיכון ובים סוף.

בריטניה 'תרמה'לתקיפה ארבעה מטוסי קרב 'טורנדו'חמושים בטילי  אוויר-קרקע STORM SHADOW, כך הודיע משרד ההגנה הבריטי. המטוסים המריאו מבסיס חיל האוויר המלכותי אקרוטירי שבקפריסין. טורנדו הוא מטוס קר דו-מנועי המשמש כמטוס התקיפה העיקרי של חיל האוויר המלכותי. טילי STORM SHADOWנושאים רש"ק בין 400 ק"ג לטווח של 400 ק"מ.

לשכת נשיא צרפת הודיעה שהמטוסים הצרפתיים שתקפו היו מדגם RAFALEוגם להם טילי STORM SHADOW. שרת ההגנה הצרפתית פלורנס פרלי מסרה שהמטוסים המריאו מבסיסים בצרפת. הצרפתים גם שיגרו טילים משלוש פריגטות המשייטות בים התיכון. פריגטות רב-משימתיות אלו הן ספינות המלחמה החדישות ביותר בצי הצרפתי, ועל סיפונן 16 טילים  בעלי טווח  'ארוך במיוחד', אלא שהצרפתים אינם מוסרים פרטים על טילים אלו.

פקידים אמריקניים מסרו ל-CNN שחיל האוויר של ארה"ב הפעיל הפעם מפציצי B-1Bששיגרו טילי שיוט. מדובר במפציץ בן ארבעה  מנועים המשגר טילי שיוט בעלי רש"ק של 450 ק"ג לטווח של יותר מ-320 ק"מ. נוסף למפציצים נטלו חלק בתקיפה בסוריה לפחות אניית מלחמה אחת הנמצאת בים סוף. המשחתות ואניות המערכה הכבדות של הצי האמריקני נושאות על סיפוניהן טילי שיוט 'טומאהוק'  שטווחם 2,500 ק"מ עם רש"ק בן 500 ק"ג. טילי השיוט טסים לעבר מטרותיהם במהירות רבה ובגובה נמוך מאוד.

ובתוך כך מדווח כי כוחות צבא רוסיים משבשים וחוסמים שידורים של כלי טיס בלתי מאוישים אמריקניים הטסים מעל סוריה, ובכך מפריעים לפעילות המבצעית של המל"טים ולהעברת השידורים שלהם לתחנות הקרקע.

NBC NEWSמדווח שהמל"טים האמריקניים פועלים בעזרת מערכות GPSוהחסימות הרוסיות פוגעות קשה בכלי הטיס. ארבעה מקורות בפנטגון מסרו ל-NBCשהשיבושים האלקטרוניים החלו לפני כמה שבועות, מיד אחרי התקיפה הכימית של  משטר אסד ברובע אל-רוטה. הרוסים חששו אז מתגובה אמריקנית, ולכן שיבשו את שידורי המל"טים. ציוד השיבוש והחסימות פותח בצבא רוסיה והוא מתוחכם ומסוגל לשבש גם מכשירים המצוידים במערכות נגד שיבוש וגם לפגוע בשידורים מוצפנים, הנחשבים קשים יותר לשיבוש וחסימה.

משרד ההגנה האמריקני סירב למסור מה קרה לכלי הטיס ששידוריהם שובשו.

מומחים מסבירים שציוד שיבוש יכול לפגוע בכטמ"מים קטנים ולא במל"טים האמריקנים הגדולים כמו REAPER, שבהם יש מערכות ניווט אינרציאליות והם אינם תלויים ב-GPS. 'מועמדים'לשיבוש הם כלי טיס בלתי מאויישים קטנים יותר מדגמי RQ-7 SHADOWו-SCAN EAGLE. צבא ארה"ב מודע היטב לסכנות שיבושי שידורים מכלי טיס בלתי מאוישים ומפתח עתה כלי נשק שאינם תלויים ב-GPS  לניווט. 

לראשונה: ארה"ב שיגרה במתקפה בסוריה גם טילי שיוט מדגם JASSM-ER

$
0
0

שימוש מבצעי ראשון בטיל השיוט מדגם JASSM-ER, נעשה במהלך התקיפה של ארה"ב, בריטניה וצרפת נגד מטרות בסוריה בסוף השבוע. על פי הערכות טילים אלה שוגרו ככל הנראה משני מפציצי B-1B. הטיל פותח על ידי לוקהיד מרטין

דגם של הטיל שיוט החדש, JASSM (צילום ארכיון: AP)

פיקוד מרכז של צבא ארה"ב (CENTCOM) אישר כי מלבד טילי שיוט טומהוק, שיגרו מטוסי ארה"ב בשבת במתקפה נגד סוריה טילי שיוט חדישים ומתקדמים מדגם JASSM, וזו הפעם הראשונה שנעשה שימוש מבצעי בטיל זה, ובעיקר בדגם ארוך הטווח שלו JASSM-ER.

טילי שיוט אלו שוגרו כנראה משני מפציצי B-1Bשנראו נוחתים בבסיס אל-אולדייד שבקטאר שבוע לפני התקיפה. JASSMהוא טיל שיוט שפותח על ידי לוקהיד מרטין במסגרת פרויקט בעלות של שלושה מיליארד דולר.

לוקהיד מרטין כבר מסרה 2,000 טילי שיוט כאלו לצבא ארה"ב וכן לאוסטרליה, פינלנד ופולין.

הטיל נושא 453 ק"ג חומר נפץ, טווחו אלף ק"מ, והוא מוגדר כנשק מנגד STANDOFF, כיוון שמשגרים אותו במרחק רב מהמטרה.
 

 

תוכנית ה-F-35 השלימה את ניסויי הטיסה המקיפים ביותר בתולדות התעופה

$
0
0

טיסת הניסוי האחרונה התבצעה ב-11 באפריל בבסיס פטאקסנט ריוור במרילנד, כאשר מטוס הניסוי CF-2 של חיל הים השלים את משימתו לאסוף נתוני עומסים כשהוא נושא חימוש חיצוני שכלל פצצות JDAM מסוג GBU-31 בנות 2,000 ליברות (907 ק"ג) וטילי סיידווינדר AIM-9X מונחי-חום

צילום: לוקהיד מרטין

ניסויי הטיסה האחרונים במסגרת שלב פיתוח המערכת וההדגמה של תוכנית ה-F-35 הושלמו ב-11 באפריל. טיסת הניסוי האחרונה התבצעה ב-11 באפריל בבסיס פטאקסנט ריוור במרילנד, כאשר מטוס הניסוי CF-2 של חיל הים השלים את משימתו לאסוף נתוני עומסים כשהוא נושא חימוש חיצוני שכלל פצצות JDAM מסוג GBU-31 בנות 2,000 ליברות (907 ק"ג) וטילי סיידווינדר AIM-9X מונחי-חום.

מניסויי מדעי טיסה למערכות משימה, העבודה הקריטית שבוצעה על-ידי צוות הניסויים של ה-F-35 סללה את הדרך למסירת יכולת הפעולה המבצעית עם גרסת התוכנה בלוק 3F ללוחמים. יותר מאלף מהנדסי ניסויי טיסה, אנשי תחזוקה, טייסים ואנשי תמיכה הובילו את שלושת דגמי ה-F-35 למלוא מעטפת הטיסה שלהם כדי לבחון את ביצועי המטוס ואת תכונות הטיסה. צוות הניסויים ניהל שש הפעלות על נושאות מטוסים בים וביצע יותר מ-1,500 ניסויי נחיתה אנכית עם ה-F-35B. צוות ניסויי הטיסה השלים 183 ניסויים לשחרור חימוש; 46 ניסויים לבחינת הדיוק בשיגור חימוש; 33 ניסויי יעילות משימה, שכללו פעילות משותפת של עד שמונה מטוסי F-35 נגד איומים מתקדמים.

"השלמת ניסויי הטיסה של ה-F-35 היא הפסגה של עבודה קשה במשך שנים רבות ומסירות של הצוות המשותף לממשלה ולתעשייה", אמר תת-אדמירל מט ווינטר, מנהל תוכנית ה-F-35 במשרד ההגנה. "מאז הטיסה הראשונה של מטוס AA-1 בשנת 2006, תוכנית ניסויי הטיסה בשלב הפיתוח פעלה במשך יותר מ-11 שנים ללא תקריות, הוציאה יותר מ-9,200 גיחות, צברה יותר מ-17,000 שעות טיסה, וביצעה יותר מ-65,000 נקודות ניסוי כדי לאמת את היכולת והביצועים של התכן, העמידות, התוכנה, החיישנים ואמצעי החימוש של כל שלושת דגמי ה-F-35. ברכות לצוות הניסויים של ה-F-35 ולארגון הרחב יותר של התוכנית עבור אספקת היכולת העוצמתית והמכרעת הזאת ללוחמים".

"תוכנית ניסויי הטיסה של ה-F-35 מייצגת את תוכנית ניסויי הפיתוח המקיפה, הקפדנית והבטוחה ביותר בהיסטוריה של התעופה", אמר גרג אולמר, סגן נשיא והמנהל הכללי של תוכנית ה-F-35 בלוקהיד מרטין. "הצוות המשותף לממשלה ולתעשייה הדגים שיתוף פעולה ומומחיות יוצאי דופן, והתוצאות מעניקות לגברים ולנשים המטיסים את ה-F-35 ביטחון רב ביכולת המהפכנית של המטוס".

ניסויי הטיסה ההתפתחותיים הם מרכיב מפתח בשלב פיתוח המערכת וההדגמה של תוכנית ה-F-35, אשר יושלם רשמית בעקבות בחינה והערכה מבצעית והחלטה של משרד ההגנה לעבור לייצור המטוסים בקצב מלא.

בעוד שניסויי הטיסה שנדרשו לשלב פיתוח המערכת וההדגמה כבר הושלמו, ניסויי טיסה של ה-F-35 נמשכים כדי לתמוך בשיפורי יכולת בשלבים ובמודרניזציה של המערכת האווירית. מאמץ זה של המשרד המשותף לניהול התוכנית הוא חלק ממסגרת פיתוח היכולת ומסירתה, אשר תוסיף שיפורי יכולת בעיתוי הנכון כדי לשמור על השליטה האווירית נגד איומים מתפתחים.

צפו בטיסות הניסוי האחרונות:

 

ארה"ב: הקלות במכירות, שיווק ויצוא כטמ"מים ומל"טים מתוצרת אמריקנית ללקוחות בחו"ל

$
0
0

הממשל האמריקני פרסם בסוף השבוע מסמך ובו שורה של הקלות על יצוא כטמ"מים ומל"טים לסוגיהם מתוצרת אמריקנית ללקוחות בחו"ל. על פי התוכנית, יצרניות כטמ"מים יוכלו מעתה למכור את הכלים ישירות למדינות המוגדרות כ'בעלות ברית'ללא צורך באישורים ובהליכים בירוקרטיים מול מחלקה המדינה, הפנטגון והקונגרס

צילום ארכיון: AP

הממשל האמריקני החליט להקל את הליכי השיווק, המכירות והיצוא של כטמ"מים לחו"ל, מתוך כוונה להגדיל את המכירות ולהתמודד עם יצוא הנשק של סין ושל רוסיה.

בסוף השבוע הודיע הממשל על תכניות רבות היקף להגדלת הייצוא הצבאי והדגש בשלב הראשון הוא על יצוא כטמ"מים ומל"טים לסוגיהם. חברות DEFENSEיוכלו מעתה למכור כטמ"מים ישירות למדינות המוגדרות כ'בעלות ברית'ללא צורך באישורים ובהליכים בירוקרטיים מול מחלקה המדינה, הפנטגון והקונגרס.

כמו כן הוקלו התקנות על  מכירת כטמ"מים המצויידים במצייני לייזר, שהוגדרו עד כה ככלי טיס בעלי יכולות תקיפה. מעתה הם ייכללו ברשימות הכלים הבלתי חמושים.

פקידי ממשלת הסבירו בסוף השבוע כי נפתח 'יום חדש'לתעשיה הביטחונית בארה"ב, וכי כל ארגוני ההגנה והדיפלומטיה יתמכו מעתה ויעודדו שיווק ומכירות בחו"ל. הממשל התבקש להגיש תוך 60 יום תכניות מפורטות למימוש תכניות אלו. כבר נמסר כי שגרירים אמריקניים בחו"ל, מדינאים, נספחים צבאיים ודיפלומטים יהיו כולם מעורבים בעידוד התכנית BUY AMERICA. BREAKING DEFENSE  מוסר כי כוונת התכנית כפולה – ליצור מקומות עבודה חדשים ולהתמודד "בצורה נמרצת ונחושה"עם יצוא הנשק של סין ורוסיה.

התעשיות הביטחוניות בארה"ב תומכות בתכנית הממשלה, אך דובריהן מדגישים שאת התכניות, הכללים, החוקים והתקנות החדשים יש לנסח ולממש במהירות, כי הקצב של התפתחות תעשיות הנשק הוא מהיר ביותר.

ארה"ב היא עדיין יצואנית הנשק הגדולה בעולם – 34 אחוז מכל יצוא הנשק בעולם בין השנים 2013 ו-2017. 987 מדינות קונות נשק בארה"ב. שניה אחרי ארה"ב היא רוסיה – 22 אחוזים מכלל יצוא הנשק העולמי, ואילו סין במקום השלישי – 5.7 אחוזים ממכירות הנשק העולמיות. 

Viewing all 439 articles
Browse latest View live